Президентът на Република България Румен Радев издаде Указ № 201, с

...
Президентът на Република България Румен Радев издаде Указ № 201, с
Коментари Харесай

Президентът награди писателя Пелин Пелинов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Президентът на Република България Румен Радев издаде Указ № 201, с който награждава плевенския публицист и драматург Пенчо Пенчев Линов /Пелин Пелинов/ с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие. Отличието е за изключително значимите заслуги на Пелинов в региона на културата и изкуството.

Предложението за награждаване е на Министерството на културата. Пелин Пелинов е публицист, сценичен експерт, правист, драматург на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, ръководител на Творческия фонд на Съюз на българските писатели и основен редактор на в. „ Земеделско знаме “. Един от създателите на спектакъл „ Сълза и смях “, създател на фондация „ Пелин Пелинов “, която годишно връчва премия за най­-добър български разказ. Пенчо Линов е консултант в Общински съвет – Плевен през мандата 2003 - 2007 година През 2017 година за извънреден принос към българската просвета Пелин Пелинов получи премия от министъра на културата - почетен знак „ Златен век “ огърлие.

Връчването на държавната премия медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите му заслуги в региона на културата и изкуството е израз на висока чест и почитание към неговите изключителни заслуги за развиването на българската литература и спектакъл, прецизират от Министерството на културата.

С Решение № 1303 на Общински съвет – Плевен, от 2011 година Пелинов е разгласен за „ Почетен жител на Плевен “.

Пенчо Линов е роден на 26.03.1936 година в плевенското село Върбица. Завършил е право в СУ „ Св. Климент Охридски ” и театрознание във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов ”. Автор е на доста театрални и телевизионни творби, на документално-исторически романи. 

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР